H MΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ! ! !

alexander-the-great.jpg

Γειά σας, σήμερα αποφάσισα να ασχοληθώ με ένα θέμα που πιστεύω αγγίζει το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων. Το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

Ψάχνωντας , πουθενά δεν βρήκα την ονομασία Σκόπια, το όνομα Σκόπια προέρχεται απο την ονομασιά της πόλης- πρωτεύουσας της συγκεκριμένης χώρας, συνεχίζοντας το ψάξιμο, διάβασα κάτι που με έκανε να αναρωτηθώ αν είμαστε ολίγον τι μακάκες ως λαός!!! Γιατί το λέω αυτό, θα σας παρουσιάσω την αιτία για όλο αυτό το μπέρδεμα και στη συνέχεια θα ήθελα να μου πείτε την γνώμη σας!!!

Υπ’όψιν δεν κατηγορώ κανέναν αλλά καποτε τα μυαλά κάποιων πρέπει να ήταν τετράγωνα!!!


Τα εδάφη της πΓΔΜ ήταν παλιότερα το νοτιότερο τμήμα της Γιουγκοσλαβίας. Ως το 1929 είχαν την ονομασία «Νότιος Σερβία» (“Јужна Србија” / “Južna Srbija”), ενώ την περίοδο 19291941 χαρακτηρίζονταν ως «Βαρντάρσκα Μπανόβινα» (Вардарска бановина / “Vardarska banovina”). Τα σύνορά της ορίστηκαν λίγο μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο· η Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Γιουγκοσλαβία του Tίτο δημιούργησε την Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Αυτό έγινε δυνατό με τη συvαίvεση του Στάλιν και την αναγνώριση των Σλαβομακεδόνων ως ξεχωριστό συστατικό έθνος εντός της Γιουγκοσλαβίας. Το νεοσύστατο κράτος έγινε έτσι μία από τις έξι ισότιμες ομόσπονδες δημοκρατίες.

Τα επόμενα 45 χρόνια η Γιουγκοσλαβία είναι γνωστή ως ένα κράτος που ευημερεί, ειδικότερα σε σύγκριση με τις άλλες χώρες τις ανατολικής Ευρώπης ενώ παράλληλα ήταν πάντοτε ανοιχτός τουριστικός προορισμός.

Πριν από τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας το θέμα της ονομασίας ήταν περιορισμένα γνωστό στον Ελληνικό χώρο. Χαρακτηριστικό των πνευμάτων της εποχής (πριν από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο) είναι ότι ο πεζογράφος Στρατής Μυριβήλης γράφει το 1924 στο βιβλίο του “Η Ζωή εν Τάφω” για του κατοίκους της Σλαβικής Μακεδονίας κατά τη διάρκεια του Α’ Π.Π :

… τη γλώσσα τους τήν καταλαβαίνουν περίφημα και οι Βούργαροι κι οι Σέρβοι, αντιπαθούν τους πρώτους γιατί τους πήρανε τα παιδιά τους στο στρατό. Μισούν τούς δεύτερους που τους κακομεταχειρίζονται για Βουργάρους. Και κοιτάνε με αρκετά συμπαθητική περιέργεια εμάς τους περαστικούς ρωμιούς επειδή είμαστε οι γνήσιοι πνευματικοί υπήκοοι τού Πατρίκ, δηλαδή του “Ορθόδοξου Πατριάρχη της Πόλης” …….”Ωστόσο δεν θέλουν να είναι μήτε “Μπουλγκάρ” (Βούλγαροι) μήτε “Σρρπ” μήτε “Γκρρρτς” (Έλληνες). Μοναχά “Μακεντόν ορτοντόξ”.

Κατά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, αλλά και κατά τη διάρκεια του ελληνικού εμφυλίου πολέμου εγέρθηκε θέμα “συνένωσης” των δύο Μακεδονιών, της Σλαβικής και της Ελληνικής: Στο συμφωνητικό που υπέγραψαν στο Πετρίτσι στις 12 Ιουλίου 1943, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και το Κομμουνιστικό Κόμμα Βουλγαρίας δήλωσαν ότι προτίθενται να εργασθούν από κοινού για …”την εγκαθίδρυση στη Βαλκανική Ένωσης Σοβιετικών Δημοκρατιών που θα περιλαμβάνει τήν Ελλάδα, την Μακεδονία και τήν Σερβία” και περιγράφει (στην έκτη παράγραφο) την Μακεδονία σαν χώρα “Ελληνική, Σερβική και Βουλγαρική”. Ή συμφωνία αυτή θα μπορούσε να θεωρηθεί σαν το εφαλτήριο για το φορτισμένο -πλέον- πολιτικά κλίμα που επακολούθησε και που οδήγησε στα σημερινά αδιέξοδα.

492px-petritsi1943.jpg

Από την διακήρυξη της ανεξαρτησίας του, το κράτος βρίσκεται σε πολιτική και διπλωματική διαμάχη με την Ελλάδα, με επίκεντρο το συνταγματικό του όνομα, «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Η Ελλάδα προέταξε ως επιχειρήματα την ελληνική προέλευση του όρου και τον ήδη υπάρχοντα χαρακτηρισμό της βόρειας περιοχής της Ελλάδας ως «Μακεδονία».

Μέρος της διαμάχης αποτέλεσε και η τεράστια κινητοποίηση του ελληνισμού σε όλο τον κόσμο. Κορυφαία στιγμή αυτής ήταν το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης στις 14 Φεβρουάριου 1992, με ένα εκατομμύριο διαδηλωτές και σύνθημα «η Μακεδονία είναι Ελληνική».

Υ.Γ. Πηγή Wikipedia

Advertisements

10 Responses

 1. Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ???
  ΠΟΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ? ΤΟΥ ΖΟΥΡΑΡΗ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΕΙ ΟΤΙ ΜΙΛΑΕΙ ΣΕ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΕΞΩΓΗΙΝΟΥΣ ΜΑΛΑΚΕΣ ? ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΙΔΗ ΠΟΥ ΝΤΥΘΗΚΕ ΖΟΡΟ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΒΡΗΚΕ ΣΤΟΛΗ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ ? ΤΟΥ ΑΝΘΗΜΟΥ ΠΟΥ ΖΗΛΕΨΕ ΤΗΝ ΔΟΞΑ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΞΕΣΗΚΟΜΟΥΣ ? Η’ ΤΟΥ ΑΔΩΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΕΛΛΗΝΑΡΑ, ΤΟΥ ΣΟΥΠΕΡ ΠΑΤΡΙΩΤΗ, ΠΟΥ ΟΤΑΝ ΤΟΝ ΑΚΟΥΣ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΤΟΥΡΚΟΙ ???
  ……ΑΝ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΧΟΝΤΕΣ ΤΗΝ ΕΝΤΟΛΗ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΑΝΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ , ΣΥΝΘΕΤΟΥΝ ΤΟ ΠΑΖΛ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΥ ΓΙΓΝΕΣΘΑΙ, ΤΟΤΕ ΕΓΩ ΠΑΩ ΝΑ ΚΡΥΦΤΩ ΣΤΗΝ ΣΠΗΛΙΑ ΜΟΥ ……………………..?!#*

 2. α,σε παρακαλώ κουμπάρε! μη μου προσβάλεις τον Ζουράρι! τον οποίο τον είχα καθηγητή στη σχολή κι ερχόταν και τα έλεγε στ’αρχαία ελληνικά όλα έτσι για
  να καταλαβαινόμαστε δηλαδή! μη μας ξεφύγει και
  τίποτα,δεν είναι σωστό!

  εγώ δεν θα σταθώ στο τι είναι ελληνικό και τι όχι γιατί αυτό τουλάχιστον εμείς οι έλληνες το ξέρουμε…ειναι θέμα γνώσης της ιστορίας και η γνωση δεν αμφισβη-
  τείται! αυτό που με στενοχωρεί για νιοστή φορά είναι η κολλισιεργεία των ελλήνων πολιτικών,που τους εκλέγουμε,τους ψηφίζουμε,είναι αιρετοί κι επομένως μας αντιπροσωπεύουν νομίμως που τόσα χρόνια έκαναν την πάπια όταν έβλεπαν τις προθέσεις των σκοπίων όσον αφορά στην ονομασία και τώρα ξαφνικά βρισκόμαστε εκτεθιμένοι γιατί μερικώς είχαμε αποδεχτεί το όνομα Μακεδονία και ξαφνικά καλούμαστε να απαιτούμε να το πάρουν πίσω!

  εγώ ξέρω ότι η Μακεδονία δεν είναι σλαβικη,δεν περιμένω μια χούφτα σκοπιανούς να μου το μάθουν τώρα. Αλλά τόσα χρόνια που την αποκαλούμε FYROM το Μ τι είναι στο FYROM?δεν είναι Μακεδονία? τώρα το θυμήθηκες,μεγάλε Ελληνάρα? τώρα που το ε΄φεραν εκείνοι στο προσκήνιο?

  αυτά για να ξέρουμε που θα δώσουμε την ψήφο μας την επόμενη φορά και δεν κατηγορώ μόνο την τωρινή κυβέρνηση αλλά και τις προηγούμενες που τα άφησαν άλυτα και να’τα τώρα μπροστά μας! προς γνωσιν και συμμόρφωσιν!

 3. ok. τωρα που το σκεφτομαι αναρωτιεμαι……………….
  Η ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ???????

 4. έχει έρθει κανείς να τη διεκδικήσει? άντε,χτίσε τώρα που προλαβαίνεις αλλιώς σε λίγο θα λέμε ότι έχουμε
  περιουσία στο εξωτερικό! θ’απαλλαχθούμε και από
  σχετικές φορολογίες!

  καλόοοοο!

 5. ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΘΕΩΡΗΜΕΝΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ ……..ΓΕΛΟΙΟΙ ΚΑΙ ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΑΧΡΙΣΤΟΙ ΤΗΣ ΜΠΙΖΝΑΣ ΜΟΝΟ ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΕ ΣΗΜΕΙΟ ΜΟΝΟ Ο ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ ΝΑ ΜΙΛΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΚΑΙ Η ΜΑΛΑΜΩ ΒΕΒΑΙΑ ΑΣΧΕΤΟ

 6. ……………………………………………………..kai o TSIPRAS !!!

 7. Λιγα με τον Τσίπρα για να μη χεστουμε ετσι!!!!!!!!!!

 8. TSIPRAS KAI XERO PSOLI………………….
  SORRY…………..PSOMI HTELA NA GRAPSO !!!!!!!!!!!

 9. Nαι ρε Μεμάρα είδαμε και τους άλλους!!! Γιωργάκης Κωστάκης και σια Α.Ε !!! Ας τον δούμε και τον μικρό και μετά κρίνουμε!!!

 10. MIKPOS STO MATI …… MEGALOS STO KPEBATI
  …………ALA MONO STO KPEBATI ………………NOMIZO ????

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: